Foredrag

For å avtale foredrag, benytt den glimrende formidlingsstjenesten til Norsk Forfatter og Oversetterforening og få meg til halv pris (!), eller kontakt meg direkte på frode krøllalfa skarstein punktum no eller ring meg på 406 07 233.

Polarhistorie
Med bakgrunn i to kritikerroste biografier om de norske polarheltene Adolf Hoel og Helge Ingstad, samt en rekke artikler om norsk polarhistorie i norske og internasjonale tidsskrift, har jeg holdt en lang rekke foredrag om polarhistorie mellom 1900-1945. Dette inkluderer glimt inn i historien til Svalbard, Grønland, Island, arktisk Canada og Antarktis ekspansjon mot Island, Grønland og Vinland. Disse foredragene kan tilpasses både et ungt og gammelt publikum, og kan strekke seg fra en snau halvtime til en hel kveld.

Stikkord: Nordområdene, Territorial ekspansjon, Helge Ingstad, Bernt Balchen, Tryggve Gran, Hjalmar Riiser-Larsen, Adolf Hoel, Amundsen, Nansen, Grønland, Svalbard, Vinland, Byrd mot Nordpolen

Darwin & vitenskapshistorie
Darwins liv er fullt av snodige og ukjente anekdoter. Foredragene er ment som underholdning hvor publikum også får med seg endel interessante faktabiter hjem.

Stikkord: Darwin i Søramerika, Yaghan-indianerne i Tierra del Fuego, Den unge Darwin, Darwin og ekteskapet, Darwins oppdagelse av evolusjonsteorien

Arkivjeger
Etter å ha gravd i arkiver kontinuerlig siden 2006, har jeg lært meg litt om det å lete frem informasjon fra arkiver, bibliotek og andre kilder, både på nettet og ute i verden. En av de største utfordringene når man graver etter informasjon til biografier, til fagbøker eller feature-artikler er ikke å finne frem i et arkiv, men å finne det arkivet som inneholder spennende stoff. Hvordan sporer man en persons eller et firmas korrespondanse gjennom mange forskjellige arkiv?

Stikkord: Research, Dype nettsøk, Hvor er brevet?, Digitale avisarkiv, Store og små arkiv, Vurdering av kilder.

Biologi, økologi og vitenskap
Jeg har en doktorgrad i evolusjonær biologi, og har arbeidet i flere år med tema rundt hvordan dyr og menneskers oppførsel, partnervalg og parringssystemer er påvirket av vår evolusjonære historie. Jeg har holdt en lang rekke foredrag om disse temaene, både popularisert for alle og formelt på forskningskonferanser over hele verden.

Stikkord: evolusjonsbiologi, menneskelig atferd, partnervalg hos dyr, parringssystemer.

Forskning og vitenskap
Hvordan fungerer moderne vitenskap? Hvilke etiske utfordringer møter en forsker i dag? Hva er forskjell på vitenskap og tro, kan man forene moderne evolusjonsbiologi med tro?

Stikkord: Evolusjon og religion, Kreasjonisme, Forskningsjuks, Forskning og etikk, Hvordan forsker forskere?

For å avtale foredrag, benytt den glimrende formidlingsstjenesten til Norsk Forfatter og Oversetterforening og få meg til halv pris (!), eller kontakt meg direkte på frode krøllalfa skarstein punktum no eller ring meg på 406 07 233.