«Uegte barn»

«Forfatteren skal roses for at han midt i intimitetstyranniets tidsalder utgir en biografi nesten blottet for innblikk i privatsfæren», skrev en anmelder dengang om Adolf Hoel-biografien min. Lite visste han at det ikke var et valg jeg hadde gjort. For det finnes omtrent ikke kilder for innblikk i Hoels privatliv. Hvordan saftige privatlivsbiter ville påvirket min skrivning skal jeg la ligge.

Men, når man selv begynner å grave i et menneskes fortid, uansett hvor respektfullt man ønsker å gjøre det, er det farlig enkelt å fristes av sladderspaltetenkning. Man er da nysgjerrig!

Skjermbilde 2013-03-21 kl. 16.53.56
Uægte nok, men feil far …

Private glimt må til for å gi et menneske liv på papiret. For Hoels vedkommende var privatlivet godt ukjent, bortsett fra hvor og når han var født, samt en merkelig linje fra Norsk biografisk leksikon i 193X som påsto at mannen som ung var «en villstyring». Men tynt med kildehenvisninger var det i den oppføringen, og Hoels private sfære og barndom forble uopplyst.

Det var derfor det gnistra til i hjernens skandalesenter når jeg kikket på kirkebok-oppføringen for Adolf Hoels konfirmasjon.

Jeg har ingen erfaring med slektsforskning, men i denne digitale verden skal man ikke trenge mye mer enn litt forståelse av livsløp samt tilgang på internett før man kan grave frem de kirkelige hendelser i et liv og dets familie. Så der satt jeg, en januarnatt for fem år siden, og beveget meg gjennom innscanna kirkebøker fra Østlandet. Jeg hadde funnet de essensielle innføringene opp gjennom Adolfs liv, inkludert hvor og når hans søsken var født, og kunne dermed sy sammen en skisse over hvor familien hadde bodd når. Men så endelig fant jeg Adolfs konfirmasjonsinnføring.

Jeg leste først greit og fort og fant at han hadde vært en av de ytterst få som fikk karakteren Utmerket i konfirmasjonsundervisninga det året. Hm – villstyringsdelen må ha vært ferdig her, tenkte jeg. Men så kikket jeg på navnet hans igjen, og la da først merke til en liten notis rett over navnet:

«Att. 27/1 98 – et uegte barn Nr 5/98 i Eidsb.» – Hoel hadde attestert for at han var far til et uekte barn i 1898, bare 19 år gammel?! Hoel fikk, i følge de få opplysninger man har om Hoels privatliv, aldri barn.

Altså: sKaNdAlE!!

Jeg hev meg over Eidsbergs digitaliserte kirkebøker og fant etter litt roting frem rett side, rett barn, og, uheldigvis, rett far. Faren var han Jens Oskar.

Ikke Adolf.

Jens Oskar var karen rett over Adolf i konfirmasjonslista, og var den som engang i 1897 hadde besvangret den tydeligvis villige mø.

Nedtur. Jaja. Men artig var det lell.

[usminka selvpromotering] Lese mer om andre «uegte barn» og Adolf Hoel? [/usminka selvpromotering]