Ingstad og fregatten

I 2009 ble fregatten KNM Helge Ingstad overlevert til Sjøforsvaret fra verftet som bygget det. Hvorfor noen tenkte det var et godt valg å gi noe av det mest moderne krigsutstyret vi har her til lands navnet etter en kar som Helge Ingstad kan man jo lure på.

Og det gjorde NRK Hordaland som ringte meg forleden. Jeg kunne jo ikke gi dem noe svar ut over å påpeke at hverken han eller Thor Heyerdahl var spesielt interessert i væpna konflikt.

Det ble til en kort samtale på direkten du kan høre her. Og et par uker etter laget de samme saken om til en nyhetssak på nett som du kan kikke på her.Flere reagerer nå på kontrasten mellom det Helge Ingstad og en sunket fregatt i den hordalandske skjærgård. Datteren blir forståelig frustrert og folk som historiker Torbjørn Færøvik og fjellklatrer  Stein P Aasheim går begge ut for å minne oss på hvem Ingstad faktisk var [her og her]. Godt jobba.

Selv skulle jeg gjerne visst litt mer om prosessen som førte til at noe så lite eventyrlystent som Sjøforsvarets fregatter fikk navnet etter Ingstad og Heyerdahl.