Antarktis, på dagen 107 år siden

I desember 1911 lå Tryggve Gran i telt i lag med en liten gruppe av deltagere fra Robert F. Scotts Antarktiske Terra Nova-ekspedisjon. De ventet og håpte at alt gikk bra med Scott og mennene som var blitt med på Sydpol-fremstøtet som hadde startet endel uker tidligere. Etter at det var blitt klart at Roald Amundsen var blitt en konkurent hadde Scotts holdning til Gran sunket en tanke, og han ble mer og mer «the Norwegian with Scott».
 
Amundsen med sin polgruppe kom den 14. desember frem til polpunktet. Det skulle ta over en måned før Scott og hans menn kom frem, kun for å finne Amundsens telt og et etterlatt brev, som Amundsen ber Scott formidle videre til Kong Haakon.
 
For et par uker siden dukket to av Tryggve Grans dagbøker fra denne tiden opp for auksjon på Christie’s i London, til den nette sum av £150 000. De ble solgt i dag, på dagen nøyaktig 117 år siden Roald Amundsen nådde polpunktet.
 
I dagboksnotatet for dagen etter at Amundsen kom frem til polpunktet, den 15. desember 1911, så noterer Tryggve Gran at «jeg lengter efter breve og news nu.»⁠ Og lengselen etter å høre fra omverdenen trengte over i drømmene – «Jeg drømte jeg mottog et telegram. ‘Amundsen naade Polen 15de desember.’ Er det tilfælde – saa længe leve fedrelandet – jeg er jo dog norsk og må trods alt glæde mig. Stakkels Scott – motgang -». En drøy måned senere kunne Scott bekrefte at Amundsen hadde ankommet den 14. desember.
 
Interessant nok ser det ut til at Gran har rettet litt på datoen som kom til ham i drømmen. For der datoen står er det visket bort noe, og den 15. desember er ført inn over.
 
Urk, disse gamle helter.
Screenshot 2018-12-08 at 20.57.21.jpg